hero

Fókuszban a kortárs fotó

Budapest Art Week
2020

Írta: Költő Nóra

 

Tomas Opitz és Puskás Bea 2013-ban nyitotta meg a kortárs fotográfiát és kollázsművészetet középpontba állító TOBE Galleryt, azzal a céllal, hogy teret adjon olyan ibero-amerikai és hazai kortárs alkotók munkáinak bemutatására, akikben a magas művészi minőségre való törekvés kísérletező kedvvel párosul.

 

Tomas Venezuelából származik, ott szerzett építész diplomát, azonban érdeklődése egyre inkább a fotográfia felé fordult, Bea pedig geológusként diplomázott, de művészetek iránti érdeklődése arra motiválta, hogy elvégezze a MOME kulturális menedzsment továbbképzését. Ezzel a háttérrel nyitották meg közös galériájukat, mely már a kezdetektől egy egyedi, megkülönböztethető profil kialakítására törekedett, így gyorsan meghatározó platformmá fejlődött a magyar galériás szcénában és a fotográfusok körében. A kereskedelmi profil mellett a közösségépítés is fontos részét képezi a galéria mindennapjainak. A Budapest Art Week-en évek óta izgalmas kiállításokkal és programokkal népszerűsítik a kortárs fotót, a tárlatvezetések, koncertek és galériatúrák során nemcsak a galéria tulajdonosaival, de a kiállító művészekkel is kapcsolatba kerülhetünk. A BAW-on így a látogatók a kiállításokon túl bepillanthatnak a kulisszák mögé, és aktív részesei lehetnek a sokszínű képzőművészeti élménynek.

 

Tomas Opitz és Puskás Bea a TOBE Gallery alapítói

 

Melyek egy galéria működtetésének legfontosabb pillérei?

 

Legyen hiteles és megbízható. Nagyon sok múlik az emberi kapcsolatokon, ezért mi az őszinteségben hiszünk, nyílt lapokkal kell játszani, illetve fontos az átláthatóság. A mostani egészségügyi vészhelyzet alatt újra előtérbe került a „transzparencia”, ami a galériák esetében leginkább a műtárgyak árazását jelenti; de úgy érezzük, hogy ez a munkafolyamatok minden szegmensére érvényesnek és érthetőnek kell lennie.

 

Zombie exhibition in TOBE Gallery

 

Hogyan alakulnak a mindennapjaitok? Milyen feladatok vannak egy galéria napi működtetése kapcsán?

 

A karantén időszak hozott egy „új” munkakörnyezetet, a home office-t, de mi eleve így dolgozunk, a munka nagy részét együtt, otthonról végezzük. Nagyobb terünk van, gyorsabb internet, sok-sok papír, katalógus, könyv… Így kényelmesebben tudjuk elvégezni a betervezett feladatokat. Ez általában délelőtt és este történik, ilyenkor átbeszéljük, hogy kinek kell írni, milyen arculati, illetve stratégiai feladatok vannak hátra. Mondhatjuk, hogy az éves program kialakítása és a külföldi vásárokon való megjelenés az, ami a mindennapjainkat kitölti. Délutánonként vannak a megbeszéléseink, és a galériában töltött idő is általában ebben az időszakban történik. Sok időt fektetünk a koncepciók kialakításába, és még több idő megy el az egyeztetésekkel. Természetesen sokat foglalkoztat minket az is, hogy miként lehetne jobban és hatékonyabban működtetni a galériát. Még mindig könnyebben talál meg minket a külföldi közönség, mint a magyar. Ezzel a problémával foglalkoznunk kell. Most a bezártság alatt, mint sokan mások, sokat olvastunk és számos videó beszélgetésen vettünk részt. Sőt mi is kezdeményeztünk egy olyan beszélgetéssorozatot az online térben, ahol külföldi és magyar művészekkel és szakértőkkel beszélgettünk, hogy kicsit tágabbra nyissuk a művészet értelmezését.

 

 

Olvasd tovább a cikket »

What's on at TOBE